Botulinum toksini (botox) kasların kasılmasıyla oluşan cizgilenmelerin ve kırışıklıkların tedavisinde kullanılır. Kasların geçici olarak gevşemesini sağlar. Etkisi 3. Günden itibaren başlar , 2 hafta içinde oturur, 3-6 ay sonunda kas faaliyetleri geri dönmeye başlar. Tekrarlayan uygulamalarda dahi kaslarda herhangi bir hasar bırakmaz.
Botulinum toksin çok ince botox iğneleriyle uygulanır, işlemden önce sürülen lokal anestezik kremin etkisiyle işlem esnasinda hissedilen ağrı minimaldir.
Botox alın, kaş arası, göz çevresi, burun üzerindeki tavşan çizgileri, ağız çevresi kırışıklıkları, ağız kenarından aşağı inen kırışıklıklar ve boyun çizgilerinin giderilmesi amacıyla kullanılır.
Bunun yani sıra kaslara şekil verme, burun ucunun kaldırılması, gülerken diş etlerinin görünmesini engelleme, diş sıkmayı önleme amacıyla da kullanılmaktadır.
Botoxla aynı zamanda çenedeki kaldırım taşı görüntüsündeki karışıklıklardan kurtulmak, daha net bir çene hattına ve daha ince bir yüz yapısına sahip olmak mümkündür.
Kimlere botox yapılmaz? Kas hastalığı olanlara, kanama bozukluğu olanlara, botulinum toksinin herhangi bir bileşenine karşı allerjisi olanlara, gebe ve emzirenlere, yüz bölgesinde aktif enfeksiyonu olanlara.
Uygulama sonrası dikkat edilecekler: 2 saat boyunca uygulama yapılan mimik kaslarının sık sık kullanılması, 3-4 saat dik pozisyonda durulması, 24 saat boyunca uygulama yapılan bölgenin masaj, sürtünme, ovalama gibi travmalardan sakınılması.